tiistai 13. joulukuuta 2016

Tornin joululounaan suosikit löytyvät kalapöydästä ja kinkkuvadilta


Keittiömestari Erkki Norroksen joulupöydän lempiruoat niin kotona kuin Ravintola Tornissa ovat pateet ja kylmät kalaruoat. Kotona patee syntyy mummin reseptillä ja Tornissakin perinteitä noudattaen. Ravintola Tornin vilkkain joulusesonki on meneillään juuri nyt. Vieraille katetaan makuaisteja hemmottelevia herkkuja tuoreista ostereista perinteiseen joulukinkkuun joka arkipäivä aatonaattoon asti. 

Joulu on katettu.
Tornin joulupöytä on valikoima perinteisiä makuja yhdistettynä hienostuneisiin kansainvälisiin ruokalajeihin. Alkupalapöydän kalavalikoimaan kuuluu sillejä, graavi- ja kylmäsavulohta sekä mätiä. Mätien kanssa tarjoilemme blinejä, smetanaa ja sipulia.Joulukinkku laatikoineen on meillä yksi alkuruoista. Kinkun lisukkeena tarjoilemme Tornin omalla, perinteisellä reseptillä valmistettua sinappia. Lisäksi lautaselle voi kerätä muun muassa leikkeleitä, vihanneksia, sienisalaattia, juustoja, kaniiniterriiniä ja hirvipateeta. Riistaherkuista ja ranskalaisista juustoista huolimatta lohi ja kinkku vievät joka vuosi ykkössuosikkien paikat lautasilla. Molempia syödään pelkästään joululounaalla noin viisi kiloa päivässä.


 
Muutama vuosi sitten lisäsimme joulupöytään osterit. Nämä merenelävät tulevat meille Ranskasta, missä niitä tarjoillaan joulupöydän tähtinä samppanjan kera. Osterit eivät ehkä ole vielä löytäneet tietään suomalaisten jouluvatsoihin; niitä saattaa mennä vain muutama päivässä. Mutta jos paikalle sattuu osterinystäviä, avaamme niitä kyllä kymmeniä kerralla.Tornissa on aina panostettu palveluun, joten joululounaallakin lämmin ja jälkiruoka tarjoillaan pöytiin. Tämän joulukauden pääruokavaihtoehtoina ovat karitsa ohrarisotolla, ankankoipi appelsiinipolentalla tai päivän kala-annos. Jälkiruoaksi tarjoilemme suklaamoussea tai pannacottaa uuniomenakeitolla.


Ankankoipea ja appelsiinipolentaa.
Pannacottaa uuniomenakeitolla.


Joululounaat alkavat täyttyä pikku hiljaa heti sesongin alettua marraskuussa. Itsenäisyyspäivästä jouluun ravintolassamme on yleensä ihan täyttä.

Joulunalusaika pitää siis keittiömestarimme kiireisenä. Mutta miten mestari itse viettää joulua?

”Jouluni alkaa aatonaattona, jolloin kokoonnumme suvun miesten kanssa joulusaunaan. Aattoaamuna syön joulupuuron 89-vuotiaan mummini luona, jonka jälkeen menemme Tuomiokirkkoon kuuntelemaan jouluhartausta.

Sitten ruokapöydän ääreen, jossa istutaan rauhassa ja pitkään. Omassa joulupöydässäni panostan kylmiin kaloihin sekä erilaisiin pateisiin, joita valmistan hyvissä ajoin ennen joulua. Broilerinmaksapateen paistan joka vuosi mummini reseptillä. Ruokajuomana on laadukkaita pienpanimo-oluita.

Jouluni huipentuu tapaninpäivään, jolloin koko suku kokoontuu mummini pöydän ympärille. Siellä syömme kylmien kalaruokien lisäksi kalkkunaa ja haudutettua punakaalia. Jälkiruoka on ainoa vuosittain vaihtuva elementti pöydässä, koska sen valmistukseen on kiertävä vastuu.”

Terveisiä Tornin jouluisesta keittiöstä ja ihanaa joulun odotusta!

Tv. Erkki, keittiömestari

Kuka?
Erkki Norros, Ravintola Tornin keittiömestari, 33-vuotta
Aiemmat työpaikat: ravintolat Karl Johan, Kaarna, Loiste
Harrastukset: kaikenlaiset pelit, joihin liittyy pallo ja ihmiset, metsästys ja kalastus

Ravintola Tornin joulu
Tornin joululounas tarjoillaan arkisin kello 11.30 – 16.00 aina 23.12. asti.
Jouluillallinen arkisin kello 17.00 – 22.00, 7.-22.12. 

Tiedustelut ja varaukset: S-ryhmän ravintolamyynti, puh. 020 1234 800, ma-pe klo 8-18


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti