tiistai 4. lokakuuta 2016

Kolme kertaa Tornin ritarit


Ei ole sattumaa, että Tornin ritarit kokoontuvat aina kello kolmelta iltapäivällä. Luku 3 toistuu leikkisästi ritaritraditioissa moneen otteeseen. Niin tänäkin vuonna, kun Solo Sokos Hotel Tornissa vietettiin syyskuista ritaripäivää. 

"Aikoinaan Tornin ritareiden juhlat kestivät kahdestatoista kahteentoista. Vuosikymmenten saatossa tilaisuuden luonne on kuitenkin muuttunut aiempaa hillitymmäksi, ja jo vuosia ritaripäivän perinteiset juhlallisuudet ovat käynnistyneet 19.9. tasan kello kolme. 

Koska ritareille ei lähetetä erillistä kutsua, emme koskaan tiedä tarkalleen, kuinka monta ritaria saapuu paikalle. Tänä vuonna varauduimme noin neljäänkymmeneen vieraaseen, mikä osoittautui hyväksi arvioksi. Päivälliselle istui vähän yli kolmekymmentä ritaria.

Ritaripäivässä nautitaan maljoja Tornin kolmehaaraisesta pikarista. Punaisen juoman koostumus on varjeltu salaisuus, mutta tänäkin vuonna ritarikunnan suurmestari Sam Inkinen viittasi maljapuheessaan muinaisen ritari Lucius Luculluksen vereen. Fiktiivisen Luculluksen verta sanotaan virtaavan myös Tornin ritareiden suonissa. Ehkä me teemme salaisesta juomasekoituksesta melko verenpunaista väriltään. 


Tornin ritarikunta käyttää näyttävää ja hämmästystä herättävää kolmihaaraista snapsilasia. Lasia voivat hyödyntää paitsi Tornin ritarit myös Tornin muut ravintolavieraat pyynnöstä.

Toiset ritareista osallistuvat ritaripäivään ehkä vain kerran, sinä päivänä kun heidät lyödään ritareiksi. Mutta sitten on ritareita, joiden saapumisen voin laskea joka vuosi aivan varmaksi. Yksi heistä on johtaja Lenni Paajes, jolle tämänvuotinen ritaripäivä oli kuudeskymmenes! Hänet on kuulemma lyönyt ritariksi vuonna 1956 itse Jorma Soiro, Tornin legendaarinen johtaja ja ritarikunnan perustaja. Näin olen kuullut. Olen ollut ritaripäivässä mukana vuodesta 1976 lähtien ja toisinaan, kun Torniin saapuu ritari, joka ei vielä tunne muita paikallaolijoita, hän saattaa ilahtua minun näkemisestäni. Siitä, että paikalla on ainakin yhdet tutut kasvot.


Keskellä johtaja Lenni Paajes, jolle tämänvuotinen ritaripäivä oli järjestyksessään kuudeskymmenes. Taustalla lippu, jossa lukee Tornin ritarien tunnuslause: Hyvä on ruoka nälättäkin, janotta juomakin jalo.

  Tornin ritarien linnakierto. Lipunkantajana Timo Elo. Hänen jäljessään suurmestari Sam Inkinen, jonka takana kulkevat neljä ritaripäivänä lyötyä uutta ritaria. 
Ritaripäivän ohjelmaan kuuluu juhlallinen ja näyttävä linnankierto. Sillä aikaa, kun ritarikunta marssii kolmen keskeisen ritarin – suurmestarin, marsalkan ja kanslerin – johdolla ulkona, henkilökunta kiiruhtaa ritarikabinetin korkeuksista alas Ravintola Torniin. Varmistamme vielä kertaalleen ritarikunnan määrän ja pidämme huolen siitä, että jokaiselle ritarille on paikka valmiina odottamassa. 


Ritarimarssi johtaa Ravintola Torniin, jossa myös raskaat villaiset, silkkivuoratut viitat riisutaan. Eri alojen toimittajat olivat tänäkin vuonna runsaasti edustettuina ritaripäivässä. Sisälle astumassa Eeropekka Rislakki, Arto Tuominen ja Anna-Maija Tanttu.


Ritaripäivällistä emännöi Solo Sokos Hotel Tornin hotellinjohtaja Päivi Holmberg, joka toimii ritarikunnan voutina.


Ritaripäivällisellä puheita riittää. Olen kaikkien näiden vuosien aikana oppinut runsaasti ritarien tavoista ja perinteistä. Ritarikunnalla on muun muassa oma vakiintunut tapansa taittaa lautasliina kolmionmalliseksi niin, että se muodollaan suojaa myös mahdollisia kunniamerkkejä. 

Tänä vuonna Ravintola Tornin keittiö valmisti keittiöpäällikkömme Erkki Norroksen johdolla kolmen ruokalajin aterian. Alkuruokana tarjoilimme siikaa kolmella tavalla. Sen seurana nautittiin kuivaa australialaista Chardonnay-viiniä. Myös pääruoalle – joka oli karitsan paahtopaistia ja portviinikastiketta tyrni-porkkanapyreen kera – oli valittu juomaksi australialainen viini, täyteläinen Shiraz. Jälkiruoaksi ritarit nauttivat crème brûléeta sekä vadelma-seljankukkasorbettia.

Siika tarjosimme ritareille kolmella eri tavalla. Lautaselta löytyi graavisiikatartaria, lämminsavusiikamoussea ja siianmätiä kukkakaalipyreen kera.  

Olen ollut toteuttamassa Tornin ritaripäivää joka vuosi vuodesta 1985 lähtien. Minusta on mukava seurata työn lomassa, miten tärkeä ja todella merkityksellinen tämä perinteikäs päivä on monelle ritarille. Kaikesta numeron kolme ympärillä pyörivästä symboliikasta ritareille on varmasti keskeisintä kolme syytä kokoontua: hyvä ruoka, hyvä juoma ja hyvä seura."

Eva Ben Khelifa
Palvelupäällikkö 
Solo Sokos Hotel Torni


Tornin ritarit lyhyesti: 

Gastronominen veljeskunta Tornin ritarit perustettiin vuonna 1949. Ritarikunta kokoontuu viettämään vuosipäiväänsä joka vuosi syyskuun 19. päivänä, jolloin myös lyödään uudet ritarit. 

Ritarikunnan perusti sotavuosien ja valvontakomission poistumisen jälkeen Tornin johtaja Jorma Soiro. Gastronomian ja kulinaaristen nautintojen katsottiin luovan vahvoja keskinäisiä siteitä ja juuri niin tapahtuikin. Ritarien toiminta perustui ennen kaikkea veljeyteen, ritarillisuuteen ja toisten kunnioittamiseen, ja ritarikunnan toiminta on ollut vahvaa, määrätietoista ja Tornia tukevaa. 

Ritarikunnan jäsenistö valitaan kutsuperiaatteella, ja jäsenyys yhteisössä on luonnollisesti kunnia. Veljeskunta sai ensimmäisen naisritarin vuonna 1996, kun eduskunnan silloinen puhemies Riitta Uosukainen lyötiin ritariksi. Vuonna 2016 uusiksi ritareiksi lyötiin Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker, Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Hanna Harris, SRV Oyj:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala sekä Devlog Oy:n kehitysjohtaja Jani von Zansen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti