perjantai 2. syyskuuta 2016

Solo Sokos Hotel Tornin taidekokoelma karttuu jatkuvasti


Solo Sokos Hotel Torni on myös taidehotelli. Kuvataidetta on kaikkialla. Teoksiin törmää vastaanotosta alkaen; taidetta on sijoitettu huoneisiin, kokoustiloihin, käytäville, ravintoloihin, jopa porraskäytäviin. 


Taideteoksia Ravintola Tornissa

Ateljee Barissa vaihtuu joka kuukauden alussa uusi taidenäyttely. Hotellinjohtaja Päivi Holmberg iloitsee Tornin jatkuvasti kasvavasta taidekokoelmasta.

”Ensimmäinen Ateljee Barin taiteilija lienee ollut taidemaalari Veikko Marttinen. Arkistoistamme löytyy merkintä, jonka mukaan sittemmin Pro Finlandialla palkittu Marttinen on pitänyt näyttelyn kahdennentoista kerroksen baarissa elokuussa 1951.

Ateljee Bar on myös vaihtuva taidenäyttely.Ateljee Bar on tarjonnut näyttelytilaa lahjakkaille, aloitteleville taiteilijoille tuosta vuodesta lähtien. Välillä näyttely on ollut jurytetty, välillä näyttelyohjelmasta on päätetty jopa Tornin ritareiden kesken, taidestipendiaattejakin olemme valinneet. Viimeiset vuodet olemme toimineet yhteistyössä helsinkiläisen Vapaan taidekoulun kanssa. Sen kolmannen vuosikurssin opiskelijoilla on mahdollisuus pitää kuukauden mittainen näyttely Ateljee Barin tiloissa. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja mielekästä molemmin puolin.

 Näyttelytila ei aiheuta kustannuksia taiteilijalle, mutta taiteilija valitsee näyttelystä yhden teoksen, jonka hän luovuttaa hotellin kokoelmaan. Toisinaan kohtaan taiteilijan, joka valikoi luovutettavaa teosta kyynel silmässä. Teokset ovat tekijöilleen rakkaita, ja välillä niistä luopuminen on vaikeaa. Tosin Ateljee Barissa tehdään myös taidekauppaa, tiloissamme esillä olevat näyttelyn teokset ovat myös myynnissä. Tälläkin hetkellä yhden taulun vieressä on punainen tarra, joka kertoo teoksen tulleen myydyksi.

Tornin taidekokoelmaa on kerrytetty siis vuodesta 1951 lähtien. Lukuisista aikansa lupaavista, usein nuorista, maalareista on sittemmin tullut maineikkaita taiteilijoita. Kokoelmassamme onkin teoksia nimekkäiden tekijöiden varhaiskausilta. Meillä on teoksia Ulla Rantaselta, Carolus Enckelliltä, Jan Kenneth Weckmanilta, jopa Taju Salliselta. Pitipä itse Wäinö Aaltonen näyttelyn Ateljee Barissa vuonna 1952. 

Emmu Johansson, Hengissäpysymisen taito


Kun nyt työskentelemme Vapaan taidekoulun tekijöiden kanssa, leikittelen toisinaan ajatuksella, että baarin seinillä on tulevien suurnimien töitä. Seuraavaksi meille ripustetaan taidemaalari Emmu Johanssonin Unia-näyttely. Siinä suojaudutaan uutisista tulvivilta painajaisilta ja hektisiltä ajan ilmiöiltä vetäytymällä ruusuisiin huoneisiin, peitonkin alle. Mahtavatkohan tulevaisuuden taidehistorioitsijat kaivaa jonain päivänä esiin tiedon, että Johanssonin varhaisia töitä on esillä Hotelli Tornin Ateljee Barissa 5.9.–1.10.2016?”


Päivi Holmberg

HotellinjohtajaEi kommentteja:

Lähetä kommentti