perjantai 23. syyskuuta 2016

Solo Sokos Hotel Torni muuttui jälleen ritarien linnaksi


Tornin ritarit, perinteitä vaaliva gastronominen yhteisö, kokoontui viettämään ritaripäivää Solo Sokos Hotel Torniin maanantaina 19.9. Samalla ritarikuntaan saatiin neljä uutta ritaria.


Tornin ritarien linnankierto.

Näky oli pysäyttävä, kun Tornin Yrjönkadun puoleisesta ovesta pelmahti ulos monikymmenpäinen joukko tummanpunaisiin viittoihin pukeutuneena. Liki kolmekymmentä Tornin ritaria suoritti vuosittaisen kierron kotilinnansa ympäri. Ohikulkijat pysähtyivät seuraamaan kulkuetta, kamerat kaivettiin esiin ja ne räpsyivät. Mistä sitten oli kyse?

Tornin ritarit viettävät joka vuosi ritaripäivää syyskuun yhdeksäntenätoista päivänä kello kolmesta lähtien. Erillistä kutsua tai muistutusta ritaripäivään ei lähetetä, tilaisuus tulee muistaa. Ritaripäivän kuluessa lyödään uudet ritarit, mikäli aikalaisten joukosta on kuluneen vuoden aikana ehdokkaita löytynyt. Tänä vuonna ritarikunnan eteen oli valikoitunut neljä kandidaattia. 

Tällä kertaa ritarikandidaateiksi oli kutsuttu Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker, Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Hanna Harris, SRV Oyj:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala sekä Devlog Oy:n kehitysjohtaja Jani von Zansen.


Tuulikki Becker, ritarikokelas, saapuu.Ennen kuin kokelaita voidaan lyödä ritareiksi, näiden tulee suorittaa viimeinen koe, jossa koetellaan taitoa hallita ritarilasin käyttö. Kokelaille ojennetaan Tornin legendaarinen kolmihaarainen pikari, joka on täytetty verraten täyteen salaisen ohjeen mukaan valmistettua juomaa. 

Kokelaan tulee kerralla siemaista lasi tyhjäksi niin, ettei punainen neste läiky rinnuksille tai lattialle. Vuoden 2016 kokelaat käyttivät ritarilasejaan niin sujuvasti – nopeimmin tehtävästä suoriutui Hanna Harris – että paikallaollut ritarikunta huudahtaen hyväksyi kokeen suoritetuksi. 

Ritariksi lyönnin suorittaa suurmestari. Useat ritariaikaiset tavat ovat yhä käytössä; ritariksi lyönti tapahtuu miekalla, se tehdään polvistuneen kokelaan vasemmalle – sydämen puoleiselle – olkapäälle.
 
Uudet ritarit on lyöty.Tornin ritarit on perinteitä vaaliva gastronominen yhteisö, joka kokoontuu vuosittain hyvän ruoan, hyvän juoman ja hyvien keskusteluiden ääreen. Ritarikunta arvostaa aistinautintoja, ja sen lipussa lukee ritarien tunnuslause "Hyvä on ruoka nälättäkin, janotta juomakin jalo".
Ritarikunta perustettiin vuonna 1949 ja sen vuosittainen kokoontumispäivä on 19. päivä syyskuuta kunnianosoituksena Solo Sokos Hotel Tornin osin hämmentävällekin historialle. Ritaripäivään ei koskaan lähetetä erillistä kutsua, vaan ritareiden tulee itse vaalia ajankohtaa ja saapua paikalle kello kolmeksi. 

Vaikka monet mieltävät Tornin ritarit miesten yhteisliittymäksi, yhteisöön on vuosittain hyväksytty myös naisjäseniä. Ensimmäinen Tornin ritariksi valittu nainen oli silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen vuonna 1996. 

Ravintola Torni: Siikaa kolmella eri tavalla

 


Oli vuosi mikä tahansa, ritaripäivä huipentuu upeaan ateriaan, jonka Ravintola Torni tarjoilee perinteitä ja ritaritraditioita noudattaen. Tänä vuonna tarjoilimme ritareille muun muassa siikaa kolmella eri tavalla sekä karitsan paahtopaistia uuden maailman viinien kera.


Päivi Holmberg
Hotellinjohtaja,
vaikkakin ritaripäivänä voudin ominaisuudessa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti