sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pieni pala Tornin gastronomista historiaa

Solo Sokos Hotel Torni täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Hotellin historia on osa Helsingin ja koko Suomen historiaa. Tässä talossa ruoka ja juoma ovat alusta asti esittäneet pääosaa. 

Olemassaoloamme ovat vuosikymmenten varrella värittäneet kieltolaki, toinen maailmansota, 50-luvun pula-aika ja sen jälkeen alkanut kulinaristinen nousukausi. Tornilla oli aikanaan jopa oma lehti, jonka julkaisuissa käsiteltiin laajasti kansainvälistä gastronomiaa.


Virkistin muistiani talon tapahtumista selailemalla vanhoja Torni-lehtiä ja lukemalla pieniä otteita Tornin historiasta kertovasta kirjasta. Jotain yhteistä löysin 1930-luvun ja nykypäivän kulinarismista.Kieltolain päätyttyä 1930-luvun loppu oli vaurasta aikaa. Silloin asiakkaat pääsivät nauttimaan paremmista raaka-aineista valmistettuja ruokia kuin myöhempinä vuosikymmeninä. Mutta myös kilpailua riitti. 30-luvulla Helsingissä avattiin sellaiset legendaariset ravintolat kuin Elite, Lasipalatsi, Savoy, Klaus Kurki ja Kalastajatorppa.

Ennen sotia ravintoloissa syötiin kateenkorvaa, kuhaa, ankeriasta, kaviaaria, hummeria, teertä ja peltopyytä. Juhlapäivälliset olivat näyttäviä ja ruokalajejakin runsaasti, yleensä vähintään viisi.

Vuosina 1950-1970 Torni oli gastronomian suunnannäyttäjä koko Suomessa. Ruokatrendit rantautuivat Suomeen juuri Tornin kautta. Taloon avattiin maan ensimmäinen kiinalainen ravintola ja 60-luvulla seuraan liittyivät Balkan Grill, Parilla Española ja kalaravintola Osteri, jossa asiakas valitsi itse oman ateriansa ravintolan kala-altaasta.
Kun 70-luvulla salaatti oli yhtä kuin etikkapunajuuri, saa ravintoloihin nykyään mitä tahansa raaka-aineita kaikista maailman kolkista. 

Trendeiksi ovat siitä huolimatta nousseet kotimaisuus, laadukkaat raaka-aineet, raaka-aineiden jäljitettävyys sekä sesonkiajattelu. Suuntaus on mielestäni erittäin positiivinen ja sopii hyvin myös tämän päivän Torniin. Tarjoamme herkullisia makuja ja visuaalisuutta eri kausien ja vuodenaikojen mukaan. Listaltamme löytyy usein riistaa ja kotimaista kalaa.

Lounaslistalta poimittua: Marinoitua punajuurta, punajuuripyreetä ja Peltola Blue- jäätelöä

Talven sesonkiherkku: Suklaamoussea, veriappelsiinisorbettia ja sitruksia

Tornin burgerin spelttivehnä-briossi leivotaan omassa keittiössä


Tornin eri tunnelmista voi tänä päivänä nauttia aamiaisella, lounaalla tai illallisella. Lauantaisin katamme vieraille suositun brunssimme. Upeita näkymiä tarjoava Näköalakabinettimme on varattavissa elämän tärkeisiin hetkiin; syntymäpäivien viettoon, valmistujaisiin ja hääjuhliin.


Tornin gastronominen historia on pitkä ja värikäs. Me pidämme sitä jatkossakin yllä luomalla uusia herkullisia lukuja, niin salissa kuin täällä keittiön puolellakin.

Herkullisia vanhoja menyitä eri vuosikymmeniltä on muuten nähtävillä myös Hotelli-ja Ravintolamuseon nettipalvelussa.

Tulkaa meille syömään!

Juha, keittiöpäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti