tiistai 2. kesäkuuta 2015

Ei mikä tahansa talo


Arkkitehtitoimisto Jung & Jung sai 1900-luvun alkupuolella tehtäväkseen suunnitella hotellin keskeiselle mutta ahtaalle tontille. Sen piti edustaa laatua ja tarjota jotain uutta. Näin tapahtui. Kappale kansallista historiaa, pala helsinkiläistä identiteettiä, osa kansainvälistä gastronomiaa. Ainoa pilvenpiirtäjä, joka saatiin rakennettua valmiiksi 1900-luvun alun tornihuumassa. Tiesitkö esimerkiksi, että Suomen ensimmäinen kiinalainen, espanjalainen, balkanilainen, irlantilainen sekä täysin kalaan erikoistunut ravintola sai jokainen alkunsa Tornissa?

Nyt keskellä kaupunkia kohoaa rakennus, jonka sisään kätkeytyy monta tarinaa, monta kätkettyä nurkkausta. Kaivoin kaapistani kirjan, josta nappasin muutaman mielenkiintoisen faktan ja ainutlaatuisen yksityiskohdan. 


"Se kuuluisa naisten wc” löytyy meidän 11. kerroksesta. Kun wc-tilat aikanaan jouduttiin siirtämään rakennettavien huoneiden tieltä, ainoa mahdollinen paikka oli 11. kerroksen nurkkaus, jossa sijaitsivat isot maisemaikkunat. Tuolloinen hotellinjohtaja totesi, ettei wc toimisi ilman suojasäleikköä, mutta vielä tänäkään päivänä sellaista ei ole asennettu. Eikä yhtään valitusta ole tullut :) Sen sijaan siitä on muodostunut legenda, nähtävyys, tuttavuus elokuvista ja tv:stä. 


Myös maan tasalla tapahtuu. City-lehti siteerasi meitä viime kesänä: ”kuin palanen Toscanaa tai Brooklyniä keskellä Helsinkiä”. 


Kesäpihamme näyttäytyy parhaimmillaan, kun illat hämärtyvät ja tunnelmalliset puutarhalamput syttyvät. Halusimme pihallemme salatun puutarhan fiilistä. Ainakin asiakkaiden mukaan olemme siinä onnistuneet. Omiin juomiinsa voi esimerkiksi noukkia lempiyrttejään suoraan pöydästä.

  

Tornin pihalla sijaitseva ovi vie ”salaiseen” kokouspaikkaan O´Malleysin loungeen. Tämä paikka keskellä Helsinkiä omalla sisäänkäynnillään hurmaa. Vuokrattavissa oleva tilan olemassaolosta ei monikaan tiedä. Yläkerrasta löytyy itse O´Malleys. Baari sai alkunsa siihen aikaan, kun jokaisella oli oltava istuin eikä lasi kädessä saanut seistä. Ajoista on menty huomattavasti eteenpäin, mutta ”Mälli” on säilyttänyt arvonsa yhtenä Helsingin olohuoneena. 


 

Kun kipuaa 10 kerrosta ylemmäs, löytää Torni Solo up -huoneet ja huikeat näköalat. Pieni erikoisuus on tosin matkassa: koko kylpyhuone on täysin läpinäkyvä. Maisema onkin oleellinen osa sisustusta ja kylpyhuone on liitetty lasiseinällä huoneen jatkoksi. Tästä toki mainitsemme erikseen varauksen yhteydessä.
 Saman kerroksen näköalakabinetin ikkunoista avautuu Helsinki joka suuntaan ja Viro siintää horisontissa. Paikkaa on siteerattu yhdeksi kaupungin upeimmista kokous- ja illallistiloista.

Muun muassa nämä tekevät meistä ainutlaatuisen spotin keskellä Helsinkiä. Näistä olemme ylpeitä ja näistä haluamme kertoa. Jaa sinäkin kokemuksesi Tornista meille :)

Terveisin,

Riitta


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti