tiistai 17. helmikuuta 2015

Mallasta, humalaa ja pakkasta!Talven viimeisinä kuukausina on täydellinen hetki hieman jakaa ajatuksia sekä mietteitä talvioluiden mielenkiintoisesta maailmasta, joka eroaa vuoden muista oluttyyleistä. Talvinen makumaailma edustaa hieman ”tummempia” sävyjä, kun kevät- ja kesäoluiden makumaailmojen kärjissä ovat raikkaus ja sitruksisuus.


Tummemmilla sävyillä tarkoitan sellaisia makuja kuten; tumma suklaa, lakritsi, paahtunut maltaisuus, tummat marjat, toffee, kuivatut hedelmät, pippurisuus ja mausteisuus. Oikeastaan paljon samankaltaisia makuja kuin talven ruoka-annoksissa. Talvi-alet tuovat tummaan makumaailmaan ripauksen greippistä raikkautta humaloinnin kautta, myös pieni katkeromaisuus on niille luonnollista.

Myös väreissä mennään toiseen maailmaan; aina rubiininpunaisesta alesta täysiin tummaan porteriin tai stoutiin.


On ollut kiva huomata, että ihmiset ovat heränneet erikoisoluisiin pikkuhiljaa. Siksi tässä pienet esittelyt meidän tämän talvikauden oluista. Ensi kerralla valinta helpottuu :)
 
Stallhagen Russian Ale (6,0 T %)Suodattamaton Ruis-ale Ahvenanmaalta, joka tuo talvi-oluiden sekaan hieman mausteisempia sävyjä. Makumaailma tässä oluessa on rukiin ansiosta hennon pippurinen, hieman katkeroinen ja ruisleipäinen. Humalointi hieman pehmentää jälkimakua tuoden mukanaan greipin sävyjä.
 
Paulaner Salvator (7,8 T %)Tuhti perinteinen Doppelbock Saksasta. Kirkas, rubiininpunainen talvi-illan lämmittäjä! Maku täyteläinen, lakritsinen sekä hieman aniksinen. Tätä olutta kannattaa nautiskella rauhassa, sillä kun olut hieman lämpiää niin makumaailma herää henkiin erilaisella tavalla. Oikein hyvä iltamyssy! 

Erdinger Pikantus Weizenbock (7,3 T %)Saksalainen voimakas talvinen vehnä lager. Tässä talvi-vehnässä on erittäin mukavan makean maltainen tuoksu, jota siivittää mausteisuus. Makumaailmassa havaitset tummaa hedelmää, kypsää banaania, hieman myös lakritsaa tai anista.   

Kasteel Donker (11 T %)Kasteel on joukon ainoa belgi trappist -olut, jonka alkoholiprosentti on omassa luokassaan. Maultaan makean suklainen, hedelmäinen ja hieman siirappinen. Tätä suosittelen myös jälkiruokana nautittavaksi. 

Fullers Jack Frost Ale (4,5 T %) 
Karhunvatukkainen talvi ale Englannista. Oluen valmistuksessa käytetty hieman karhunvatukkaa, joka tuo tähän hienoon tuotteeseen mukavaa marjaisuutta. Makumaailmassa lisäksi pehmeää humalointia, hieman happamuutta sekä jälkimaussa makeaa maltaisuutta.


Siinä pieni katsaus talviseen makumaailmaan. Talvella on mukava juoda hieman tuhdimpia makuja ja nauttia niistä hyvässä seurassa, kaikessa rauhassa.

Mukavaa helmikuun jatkoa!

Daniel
O’Malley’s
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti