maanantai 29. joulukuuta 2014

Taide- ja kulttuuripläjäys

Listasin teille lukijoille taide-, elämys- ja arkkitehtuurivinkkejä joulun välipäiville ja uuteen vuoteen.

1. Osoite Kuusilahdenkuja 1 Kuusisaaressa on pienen bussimatkan arvoinen. Siellä sijaitsee uudistettu DIDRICHSENIN TAIDEMUSEO, jossa on tämän talven ykkösnäyttely Edvard Munch - Elämän tanssi 1.2.2015 asti.

Näyttely tuo Munchin Suomeen 15 vuoden tauon jälkeen. Näyttelyn ekspressiivinen kuvamaailma kertoo Munchin ”elämän tanssista” - kokemuksista ja inhimillisistä vastoinkäymisistä, jotka puhuttelevat myös nykykatsojia.

Näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä öljyvärimaalausta ja parikymmentä grafiikkateosta. Merkittävimmät öljyväriteokset ovat Elämän tanssi, Sairas Lapsi, Melankolia (työ, joka minut pysäyttää mietteliäisyydellään), Historia ja Vampyyri. Grafiikan teoksista mm. Huuto ja Madonna ovat mukana kokoonpanossa.

2. Myös kiipeäminen Hotelli Tornin 14.kerroksen ATELJEE BARIIN on elämyksen arvoinen. Meillä on vuoden aikana ollut Vapaan Taidekoulun kuvataiteilijoiden kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä. Joulukuussa esillä on Carla Lundellin ja Ilona Sipon näyttely ”ink-water-colour-oil”
Näin ensi keväänä taidemaalareiksi valmistuvat taiteilijat kertovat näyttelystä: ”Teoksissa seikkailemme eri materiaalien kanssa, veden, öljyn ja pigmentin muodostamilla jäljillä ja tunnelmilla”.


3. DESIGNMUSEON suomalainen muotokokoelmanäyttely kertoo Suomen taideteollisuuden historiasta 1800-luvun lopulta tähän päivään. Näyttely esittelee eri tyylien ja ajanjaksojen keskeisiä suunnittelijoita, valmistajia ja suomalaisen elämäntavan muutosta historiasta nykyaikaan.

Erityisesti suosittelen tutustumaan museossa muotoilija Harri Koskisen tuotantoon. Hänet valittiin Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi tänä vuonna. Onpa hän myös Tornin Ritari! Minun henkilökohtainen suosikkini Harri Koskisen tuotannosta on Block-valaisin punaisella johdolla.


  
Designmuseo sijaitsee Kaartinkaupungissa, Design District Helsingissä, lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta.

4. Loppiaisen jälkeen pääsee tutustumaan upeaan nykytaiteeseen: Tornin vieressä sijaitsevassa GALERIE FORSBLOMISSA avautui juuri nykytaiteilija Charles Sandisonin näyttely Signs of Life. Sandison sai vuonna 2010 Ars Fennica palkinnon ja nyt hänen näyttelynsä on taas pitkästä aikaa Helsingissä. Hänet tunnetaan mittavista tietokoneavusteisista projekteista ja kiehtovinta niissä on, että jokainen teosten äärellä vietetty hetki on ainutlaatuinen. Ne tapahtuvat tässä ja nyt.5. Kulttuurista voi nauttia myös luistimet jalassa. Itse aion suunnata Rautatientorin asema-aukiolle rakennettuun JÄÄPUISTOON, joka on Helsingin tunnelmallisin luistinrata. Viihdy kuuman juoman kera kahvilassa, kuuntele musiikkia tai tapaa tuttuja, iloa riittää säästä riippumatta maaliskuun lopulle asti.Jääpuisto on oiva tapa tavata, sillä se on tehty luistelua, ulkoilua, yhdessäoloa ja kaupunkikulttuurin nauttimista varten. Jääpuistoa ympäröivät Helsingin upeimmat rakennukset Kansallisteatteri sekä uhkea Kivimiesten vartioima Rautatieasema. Etelässä Kaivokadulla kohoaa Ateneumin Taidemuseo. Mutta pidäthän katseesi pääosin radassa, sillä liikkeellä on pieniäkin luistelijoita.

6. VALOFESTIVAALI LUX HELSINKI tarjoaa elämyksiä jokaiselle aistille keskellä pimeintä talvea sunnuntaista torstaihin 4.–8.1.2015. Teokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti päivittäin klo 17–22. Vain Fire Circus Walkean tulishow'lla on tarkat esitysajat klo 17 ja 20. Seitsemättä kertaa järjestettävä Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Valoteosten muodostama reitti houkuttelee ulkoilemaan Helsingin keskustaan Senaatintorin suunnalle sekä Kansalaistorin ympäristöön. Taideteoksia nähdään yhteensä 13 eri paikassa ympäri Helsingin keskustaa Torikortteleiden sisäpihoilta Finlandia-talolle asti. Yksittäisiä teoksia on mukana 17 erilaista, itseäni kiinnostavat etenkin interaktiiviset ja yleisöä osallistavat teokset.

Vaikuttavia valoteoksia toteuttavat kiinnostavimmat valo- ja mediataiteilijat sekä äänisuunnittelijat Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Japanista. Festivaalissa on mielestäni parasta, että se tuo taiteen gallerioista ja museoista ulos kaupunkitilaan.

Vuonna 2014 suosikkini oli espanjalaisen muotisuunnittelija Agatha Ruiz de la Pradan ja tuotanto- ja suunnittelutoimisto D-Facton Tuomiokirkon ylätasanteelle luoma valtava sydän Corazón, joka sykki lukemattomissa väreissä vavisuttavan, teokseen sävelletyn musiikin tahtiin.Hyvää sykettä uuteen vuoteen!

Riitta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti