maanantai 15. syyskuuta 2014

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo


Kun seuraavan kerran näet American Barissa pariskunnan posliiniset teekupposet ja -pannu edessään, älä hämmästy, et ole eksynyt teehuoneeseen. Pannussa ei nimittäin ole matea, oolongia tai earl greytä, vaan Tea Time Punch -drinkki, jonka Nyt-liite valitsi kaupungin parhaaksi coctailiksi tänä kesänä. Tässä tarina siitä, miten tämä tuleva klassikko syntyi.

Tämän juoman juuret kurkottavat kolmeen eri suuntaan. Ensimmäinen niistä on vuoden 2013 kesänä Suomeen ryminällä rantautunut Aperol Spritz -italialainen aperitiivi, joka sekoitetaan Aperol-katkerosta, proseccosta ja soodasta. Valmistimme sinä suvena yhden jos toisenkin Aperol Spritzin ja mietimme, voisiko tätä italialaista juomaa tarjota jotenkin uudella tavalla. Kuohuviinin raikkaus ja Aperolin kitkerän hedelmäinen maku olivat runko, jonka ympärille olisi hyvä alkaa rakentaa jotain uutta. Idea jäi hautumaan ja nousi esiin pikkujoulukauden listaa suunnitellessa.

Sinä syksynä baarimme pojat kilpailivat cocktail-kisoissa ahkerasti, ja rooibos tuntui tulevan makuna vastaan joka toisessa reseptissä. Maailmalla jylläävä tee-buumi oli rantautumassa Suomeen. Vaikka rooibos ei teknisesti tee olekaan vaan hernekasveihin kuuluva kasvi, sen makumaailma istui hyvin kyseiseen trendiin. Itsetehdyt siirapit, infuusiot ja bitterit saivat rooiboksesta kauniin punaisen värin ja hedelmäisen aromin. Ajattelimme, että tätä pitää käyttää jossain ensi talven juomassa.


Kolmas lähde uudelle juomallemme oli kieltolain ajan tyylisten salakapakoiden kautta noussut innostus vanhoista kunnon Puncheista. Punch on juoma, joka valmistetaan perinteisesti viidestä ainesosasta: alkoholista, sokerista, sitruunasta, mausteista sekä teestä tai vedestä. Sana Punch tulee Sanskritin kielen sanasta पञ्च (pañc), joka tarkoittaa viittä. Seurueelle sekoitettava juoma nautitaan yhdessä suuresta maljasta. Tätä halusimme tarjota vieraillemme: kiireetöntä yhteistä aikaa, suuren maljallisen hyvää oloa, jaettavaa iloa. 

Siitä se sitten syntyi. Punch, jonka makuina ovat rooibos, Aperol, kuohuviini, kukkainen Hendrick’s gin sekä sitruuna. Kun 30-luvulla rakennetun hotellimme varastoista vielä löytyi pino vanhoja ja patinoituneita maljoja, coolereita ja pannuja juoman tarjoiluun, olimme valmiita pikkujoulukauden kiireisiin.

Tarjoilimme juomaa koko talven. Kun keväällä Nyt-liite kutsui Helsingin cocktail-baarit kilpailemaan Kaupungin Parhaan Cocktailin -tittelistä, päätimme osallistua kisaan Tea Time Punchilla. Juoman freesi maku, sosiaalinen tarjoilutapa ja vintage-tyylinen ulkonäkö hurmasivat tuomarit ja voitto oli meidän.


Seuraavalla viikolla alkoi tapahtua. Nyt-liite kolahti postiluukusta perjantai-aamuna ja koko Helsinki tuntui suuntaavan American Bariin sinä iltana. Voin sanoa, että ihan niin kovaan yleisöryntäykseen emme osanneet varautua: baarin jokainen mahdollinen muki ja kulho oli käytössä, kun seurue seurueen jälkeen tuli maistamaan ”kaupungin parasta drinkkiä”. Talon jokainen sitruuna taidettiin käyttää sinä iltana, teekannujakin käytiin hakemassa naapurikuppiloista asti.  

Tea Time Punch
2 hengelle

4 cl Aperol
4 cl Hendrick’s gin
8 cl rooibos-siirappi
8 cl omenamehu
4 cl Sitruunamehua
Angostura bittereitä
kuivaa kuohuviiniä
koristeeksi kurkkua ja limen tai sitruunan kuorta

Ravista ainesosat kuohuviiniä lukuunottamatta. Siivilöi teekannuun ja pidennä kuohuviinillä. Lisää jäitä ja tarjoile kurkulla ja sitruksenkuorilla koristelluista teekupeista. Isommalle seurueelle voit käyttää tarjoiluastiana suurta maljaa.

Terveisin,

Laura
American Bar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti