perjantai 14. helmikuuta 2014

Suklaata ja samppanjaa
Kun ystävänpäivä merkattiin Suomen kalenteriin vuonna 1987, olimme olleet täällä jo 56 vuotta – juhlahumussa heti alusta alkaen. Tässä kirjottelee Tuomas, ravintola Tornin palvelupäällikkö. Tänään korkataan kuudes ystävänpäivä Tornissa.

Tampereen Sydänyhdistys keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa. Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit. Tästä sai alkunsa päivän tunnus, punainen sydän.


Briteissä naiset kiinnittivät aikanaan neljä laakerinlehteä tyynyjensä kulmiin ja söivät kanamunia, joihin laitettiin suolaa poistettujen keltuaisten tilalle. Tämän uskottiin johtavan uniin tulevasta aviomiehestä. Joko olet kokeillut?

Meillä Tornissa ystävänpäivän teemana on suklaa ja samppanja. Jälkiruuissa suklaata tarjoillaan eri muodoissa. Pääruoissa taas suositaan poroa ja ankkaa. Juomapuolella tämä rakkauden ja ystävyyden päivä näkyy kasvavana samppanjan määränä. Nytkin tänään alkoi uusi samppanja-kamppis. American Barin pojat väsäävät lisäksi jos jonkinmoista teeman mukaista juomaa, samppanjapohjaisia cocktaileja ennen kaikkea. Tervetuloa maistelemaan!Yleensä ystävänpäivä nimenomaan kuluu työn touhussa, se kuuluu ravintolamaailman luonteeseen. Emme täällä pukeudu punaisiksi rakkauden lähettiläiksi. Ammattiylpeytenämme on, että pitäydytään minimissä. Punaiset paidat jätetään kotiin - musta hoikistaa muutenkin.


Ystävänpäivänä liikkeellä on paljon kahdenhengen seurueita ja ystävänporukoita. Se on sellainen ”datenight” ja taitaa edelleen olla myös yksi Suomen suosituimmista kihlajaispäivistä. Erilaisia soittoja tulee meillekin, että jotain erikoista pitäisi keksiä. Usein pyydetään esimerkiksi ruusuja valmiiksi pöytään. Itsekin toimin aikanaan näin.


Muutama vuosi takaperin soitin ystävänpäivänä työkaverille ja pyysin häntä järjestämään jotain kivaa. Kollega oli pistänyt parastaan ja piruuttaan myös överiksi. Meitä odotti pöytä täynnä ruusunteräelehtiä ja suklaakonvehteja ja pöytää koristi kultainen kynttilä.


Muina vuosina olen ollut avustavassa roolissa. Olen vienyt sormuksen pöytään hopeakuvun alla tai tarjoillut sen esimerkiksi kakun päällä. Jos kosija saa myöntävän vastauksen, joku meistä kiikuttaa samppanjat pöytään. Kyllähän sitä kannattaa juhlia! Vuosien varrella sitä on ehtinyt nähdä kaikenlaista. Ja lisää vastaavia tarinoita osaisi varmasti kertoa muu henkilökunta.

Ystävänpäivä on mainio tilaisuus tavata omia ystäviään. Ei tarvitse olla mitään monimutkaista: lasillinen kuohuvaa ravintolassa tai kahvit ja sydänleivos esimerkiksi. Nähdään vaikka täällä tänään!

PS. Vinkki miehille, jotka eivät muista päivämääriä: harkitse kosintaa ystävänpäivänä.

Sydämellisin terveisin,
Tuomas Helander
Palvelupäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti