torstai 26. joulukuuta 2013

Sesongit jaksottavat Tornia

Tornissa on taas eletty jänniä aikoja kiireen ja hulinan keskellä. Onpahan riittänyt talossa vauhtia viime aikoina. Vaikka olemme yksi talo, on monta sesonkikautta. Kun toiset ottavat vähän rennommin, toisilla kiire kasvaa.

Osittain high season on takanapäin, ja jokainen työntekijämme ansaitsee pienen hengähdystauon. Kaikille se ei tarkoita lomaa, vaan työtilanteen rauhoittumista. Uusi vuosi ja uudet kujeet, sanotaan näin. Kurkataan, miltä sesongin tuoma kiire näyttää Tornin eri kulmista katsottuna.


”Tietty kävelyrytmi pysyy yllä”
Meggy, Ravintola Tornin salityöntekijä

Kiireinen joulusesonki alkoi tänä vuonna rauhallisen syksyn jälkeen. Tunnelmasta toiseen kertaheitolla. High seasonit ovat aina jännittäviä aikoja. Tunnelma nousee ja vieraidemme hyvä fiilis huokuu meille työntekijöille saakka.

Kiireisinä aikoina ei tarvitse peukaloita pyöritellä. Sali on täynnä ja koko ajan joku asia hoidettavana. Pysyypähän tietty kävelyrytmi yllä. Tämä on sellainen kiva positiivinen kiire. Kun kaikki on hallinnassa, voidaan kiireestäkin nauttia. Tänä vuonna vietin ensimmäistä kertaa jouluaatonkin töiden parissa. Mahtavaa poiketa hieman omista rutiineista.

Nyt yksi sesonkiaika alkaa olla ohi, tavallaan se on taas uuden alku. Edellinen vuosi on huipentunut ja pian mietitään seuraavia kuvioita. Pieni loma ja siitä sitten laskeutuen takaisin töihin.


”Uusi vuosi ja uudet kujeet” 
Marjo, Ravintola Tornin kokki

Loppusuoraa elellään tämän sesongin osalta. Olen ollut kokkina ravintola Tornissa vuodesta 1997. Sesongit eivät sinällään ole muuttuneet, ehkä niiden laatu. Keittiössä sesongin tulo näkyy jo aikaisin syksyllä, kun suunnitellaan tulevia kuukausia. Itse ”kiireisin” aika meillä on marras-joulukuussa, jolloin ihmismäärät ja volyymi kasvavat.

Joulusesonki on aikaa, josta muodostuu positiivinen rutiini työhön. Vuosien mittaan sesonkiaikoihin on tullut uusia twistejä uusien trendien myötä. Ajatus kuitenkin on säilynyt samana. Sesonki näkyy kiireenä, jota pitää pystyä hallitsemaan omalta osaltaan. Logistiikan tärkeys korostuu. Sesonkien aikana toimintamallit oikeastaan hioutuvatkin.

Tornissa taidamme melkein jopa odottaa kiireisiä aikoja. Ne saavat kaikkien parhaat puolet esiin. Joulun jälkeen kuplaa puhkeaa ja jokainen kysyy: ”tässäkö se oli?”. Jäljelle jää jopa hieman tyhjä tunne kiireisen kauden jälkeen. Toisaalta se tarkoittaa myös pientä hengenvetoa.
                                                          

                                                               "Helmikuu on uusi tipaton tammikuu"
Jarkko, American Barin baarimestari

American Bar herätteli seuraavaan sesonkiin glögin tuoksulla lokakuussa. Minä ja pääbaarimestarimme Pekka olemme pyöritelleet toimintaa tiskin takana sesongista toiseen.

Tietenkin kiireistä sesonkia kuvaavat pitkät ja erilaiset päivät. Kiireisenä aikana oikeastaan mitä vain voi tapahtua. American Barissa sesonki osuu siihen loka-joulukuulle. Kesäisin sitten toimintamme rauhoittuu ja vedämme henkeä. Työtehtävät eivät kausien välillä niinkään ole erilaisia, kiireisemmällä kaudella niitä vain on enemmän. Myös asiakaskuntamme on sesongista riippuen hyvin erilaista. Ihmiset ovat juhlatuulella, pikkujouluporukoita pyörii ympäriinsä.

Nyt on menty kovaa eikä ole ollut aikaa ylimääräiseen. Kun kiire purkautuu, pääse taas kikkailemaan uusilla juomilla. Tammikuussa ei vielä niinkään helpota, vaan ihmiset liikkuvat edelleen samaan malliin. Tipaton tammikuu on käsite, jota emme ainakaan Tornissa ole huomanneet. Sen sijaan tipaton helmikuu tekee tuloaan!


”Työ käy kuntoilusta”
Venera, kerroshoito

Meillä kerroshoidossa on kaksi hyvin erilaista high seasonia: kesä ja joulu. Ehkä kiireisin sesonki meillä on loppujen lopuksi kuitenkin se kesä. Lapset, perheet ja lomailijat liikkuvat. Vilinää ja vilskettä riittää. Jouluna on enemmän töitä, mutta kesällä se varsinainen kiire. Huumori ja yhteistyö kantavat pitkälle. 

Miten sitten kiire näkyy meillä? Kerroksissa kiire korreloi suoraan siivouksen määrän kanssa. Huoneissa on enemmän töitä ja enemmän lisävuoteita. Perhe ja bisnesasiakas ovat eri asiakkaita. Totta kai Torni talona tuo myös omia haasteita kiireen keskellä: monta kerrosta ja monta kurvia. Tässä työssä tulee kuntoiltuakin samalla – kaksi kärpästä yhden iskulla. 

Meillä esimerkiksi venäläisten joululomasesonki heti suomalaisen joulun jälkeen näkyy myös Tornissa. Joulun sesonki ei perinteiseen tapaan ole ohi tammikuun alkupuolella, vaan mennään pitkälle tammikuun lopulle ennen kuin toiminta rauhoittuu. Tammikuun lopulla sitten hiljenee ja minä lähden pienelle lomalle.


”Leppoisaa kiirettä”
 Elina, Solo Supervisor 

Nyt on vuoden toinen sesonkirutistus jo pitkälti takanapäin. Toinen odottelee sitten kesällä. Kiireessä aika juoksee, ja kiire on leppoisaa. Sesonkiaikana tiskillä vierailee enemmän porukkaa, puhelimet pirisevät ja ihmisiä tulee ja menee. Hyvä mieli ja kepeä tunnelma yhdistävät niin meitä kuin vieraitamme.

Vaikka pieni haipakka olisikin päällä, asiakas on aina ykkönen, eikä palvelu sen osalta horju. Haasteena on ylläpitää myös kiireaikoina tiettyä standardia ja laatua. Kun kiireinen sesonki on tammikuussa ohi, voimme keskittyä juoksevien asioiden hoitoon. Näitä tuskin on kiireisinä aikoina ehtinyt hoitamaan. Nyt mennään jo kovaa tahtia kevättä kohti. Yhden sesongin taas kokeneempana!
 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti