maanantai 30. syyskuuta 2013

”Hyvä on ruoka nälättäkin, janotta juomakin jalo”


Olimme ottaneet esiin kolmihaaraiset lasit, miekat, viitat, käskykirjat ja muun rekvisiitan. Tänä vuonna ritareiksi lyötäisi kaksi ritarikokelasta. Heidät oli jo ohjattu odotuskammioon odottamaan vuoroaan, ritarisali laitettu kuntoon ja rekvisiitta valmiina.Kokelaat noudettiin odotuskammiosta. Viimeinen koe ennen ritariksi lyömistä on ritarilasin käytön hallitsemisen testaus. Kädessä oleva täysi lasi tulee tyhjentää yhdellä kertaa niin, että siitä ei läiky mitään yli lattialle eikä rinnalle. Jos kokelas selvittää tämän, hänet lyödään Tornin Ritariksi.

”Veli kansleri, keitä sinulla on mukanasi?", kysyi Tornin ritarien marsalkka.
"Minulla on mukanani ritarikokelaita", kansleri vastasi.
Ritarikokelaat tarttuivat kolmihaaraisiin laseihin ja hörppäsivät ne tyhjiksi kerralla.

"Hyvät ritarit, voidaanko heidät hyväksyä?", suurmestari kysyi ympärillä olevalta joukkiolta.
”Kyllä!", kuului monikymmenhenkisen joukkion vastaus.


Tornin ritarit kokoontuivat tänä vuonna 64:tta kertaa. Tapaaminen järjestetään aina 19. syyskuuta, kuten tänäkin vuonna. Ritaripäivillä Ravintola Tornissa seurustellaan ja nautitaan hyvästä ruoasta ja juomasta. Mutta mennäänpä ajassa hieman taaksepäin. Mistä Tornin ritarit saivat alkunsa?

Tornin Ritarit perustettiin 19.9.1949. Alusta saakka he olivat Eurooppaan suuntautuva veljeskunta, jonka esikuvina olivat eurooppalaiset ruoka- ja viiniveljeskunnat. Tähän mennessä ritarikuntaan on lyöty 325 henkilöä. Ensimmäinen nainen lyötiin ritariksi 1996. Hän oli Riitta Uosukainen. Ritarikunnan henkilöt vaihtuvat vuosien mittaan uusien polvien tullessa tilalle. Ritarien henki, ritarikunnan kokoontumismenot, ritariksi lyöminen, ritarimerkit ja marssi Tornin ympäri ovat kuitenkin säilyneet muuttumattomina.


Tornin ritariksi ei haeta, vaan ritariksi pyydetään. Minulla on kunnia olla ritarikunnan jäsen. Lähtökohtana on yleensä, että ritareiksi kutsutaan vuosittain noin 2–5 ritarikokelasta. Valintakriteerinä on ensisijaisesti hyvän ruoan ja juoman ystävä – sekä jonkinlainen yhteys ravintola- ja matkailualaan. Ritarikunnan on tarkoitus kunnioittaa, puolustaa ja levittää Ritarikunnan lippuun kirjattua tunnuslausetta ”Hyvä on ruoka nälättäkin, janotta juomakin jalo”.


Perinteisiin kuuluu myös vuosittainen juhlakulkue, Yrjönkadulta ulkokautta Kalevankadulle. Kulkuetta johtaa Suurmestari kantaen ritarimiekkaa. Ritaripäivät kruunaa illallinen, jota rytmittävät maljapuheet. Sääntöjen mukaan puheet pidetään lyhyinä ja jokaisen puheen perään joku sanoo "kirnipsis", johon muut vastaavat "karnapsis".

Tämän vuoden Ritaripäivät ovat takana onnistuneesti. Ritareiden kotilinnana toimiva Torni odottaa jo ensi vuoden kohtaamista. 


Päivi
Hotellijohtaja
Ritarikunnan jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti