tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kesän merkkejä Ravintola TornissaNyt kun listaamme on tarjottu kuukauden päivät, alkaa punainen lanka erottua: kevättä ja kesän merkkejä. Mutta mitä muuta? Parsa- ja korvasienikausi on nyt parhaimmillaan sekä kotimaiset naattivihannekset taas saatavilla. Tämä heijastuu aikalailla ruokiimme.


Korvasienikeitto on klassinen esitys ilman kikkoja: korvasieniä, sipulia, kermaa. Sherrykerma päällä on varmaan se "kikka". Vanha viisaus ”sherryä keittojen kanssa” on kyllä niin aikansa elänyt ohje, että se on aika päivittää. Asian ajaa paremmin runsaan hedelmäinen kuiva valkkari.

 
Asiakkaat ovat kyselleet poron perään. Nyt sitä on taas tarjolla – kahdella tapaa. Kuvassa on paahdettua poronfileetä ja haudutettua poronkieltä, joka muuten on ihan supermureaa. Kuten näkyy, on tässäkin annoksessa vahvasti esillä naattivihannekset ja korvasienet. Perunakroketin sisään hillomunkin lailla jemmattu karpalopommi tuo mukaan riistan kaipaaman hapokkuuden.


Entrecôte on kyllä meidän oma suosikkimme tällä listalla. Kerrankin rehellinen grillipihvi, hyvät lisukkeet, ja viiniparitus on listan paras. Paperilla kuulostaa aika äijä-annokselta, mutta on lautasella yllättävän värikäs ja tasapainoinen. Viinikaveriksi annokselle suosittelemme ranskalaista Château Grand Renomia, vasikkaviinien ykkös-Bordeaux’ta.


Lista voi olla kovin lihavoittoisen oloinen, mutta päivän kala on meidän suosituin annoksemme. Se elää sesongin mukana, ja antaa keittiölle tilaa luovuudelle ja kokeilulle. Vanha vitsi: "mikähän viini sopisi kalalle?"


Kävimme tuossa kuukausi-pari sitten maahantuojalla etsimässä sopivia viinejä, ja kyllä sieltä maukkaita viinejä tarttuikin mukaan. Makuumme oli esimerkiksi Chilessä tehty ”etelä-ranskalainen” viini, Rhonelainen rypäleblendi, todella runsaan hedelmäinen ja aavistuksen miehekäs valkkari.


Kesäterveisin
Hannu ja Tuomas
Ravintola Tornista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti